Левон Хампарцумян изпълнителен директор и председател на УС, Уникредит Булбанк

Левон Хампарцумян

Левон Хампарцумян е дипломиран инженер-химик. Професионалният му опит е свързан с ръководни позиции в PriceWaterHouse Coopers и Earnst&Young.

В периода 1999 г. – 2001 г. той е последователно заместник-министър на икономиката и изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.

През 2001 г. Левон Хампарцумян става главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

От 2008 до 2012 г. Левон Хампарцумян е председател на Настоятелството на Софийски университет „Свети Климент Охридски“. От 2015 г. е председател на Обществения съвет на TELUS International, а от 2017 г. е и член на Почетния тръст на Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“. 

През 2007 г. Фондация „Атанас Буров” му връчва приза „Буров” за банково управление.  Обявяван е два пъти за „Банкер на годината“ – от списание Finance Central Europe през 2005 г. и от вестник „Банкеръ“ през 2007 г. През 2012 г. списание “Мениджър” му връчва приза за „Мениджър на годината“. 

Левон Хампарцумян е носител на Ордена на звездата на италианската солидарност (Ordine della Stella della Solidarietà Italiana) и получава титлата Комендаторе от Президента на Република Италия Джорджо Наполитано през 2008 г. През 2015 г. е удостоен с Голям сребърен почетен знак за заслуги за Република Австрия.

Левон Хампарцумян е член на Управителния съвет на БОРИКА и на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България, като в периода април 2005 – април 2008 г. и април 2011 - април 2015 г.  е председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България. Член е на борда на Българския форум на бизнес лидерите и на Управителния съвет на Института за пазарна икономикa.